bg

Концептуални въпроси | Форум

Темата се намира в: Начало » За iq140.eu » Новини за iq140.eu
Създаването на нова държава е сложен процес,който трябва да бъде изчистен от емоции ,поне в началния си етап. Идеята не трябва да се възприема (само)  като авантюра. Идеята има икономически,политически,дори идеологически потенциал,които могат да бъдат разгърнати само при сериозен и организиран подход. Не случайно г-н Баланов предлага острова на големи организации,защото само добре смазана административна машина може да усвои лесно тези потенциали. Възгласи от рода"кога тръгваме" не са сериозни. Нужен е серриозен ресурс от специалисти-административни,правни,софтуерни,икономически. 
Държавата трябва да бъде призната от други държави, за да стане легитимна. След това трябва да бъдат изградени институции и понеже островът е необитаем, хубаво би било да се направи среща с правителството с предложение тези институции да бъдат изградени на територията на България (по възможност не в столицата, а в обезлюдяващата се провинцията). Едва след постигането на тези цели може да се говори вече за международна реклама на острова и ползите, които биха могли да се извлекат от него. Не може да има държава без администрация! :)
Съгласен съм! Нужна е последователност и добра организация.
Трудно самопровъзгласилите се нови държави да получат признание, защото те си остават виртуални по същност - Кралство Северен Судан, Свободна Република Либерланд, Кралство на Анклава, Нова Атлантида ... 


Иначе предложените идеи от Богдан Власев и Пламен Стефанов са вече валидирани - Сингапур, Китай, Хондурас са най-ярките примери, за подобни политики.

Не схващам кои идеи визирате,нито асоциацията,която правите със споменатите държави...

Иначе,признаването ще е трудно-факт!

The Forum post is edited by Богдан Власев Юни 16 '15
Надявам се, Владимир Баланов, Христо Радков и екипа от юристи да поглед малко по мащабно на проекта (извън потенциалната тясно икономическата изгода) и на заплахите пред него. Когато се убедя, че зад проекта стои сериозен и подготвен екип мога да разкажа подробности. 
The Forum post is edited by Димитър Костов Юни 22 '15
Мишо Мишев Юни 22 '15
Напълно съм съгласен с Богдан Власев, който всъщност изразява почти 1:1 моето мнение. За съжаление за момента държавата е създадена и се носи на чисто емоционална основа. Нито една икономическа не е почната да се планира, а какво остава да е вече на втори стадий от реализацията.
Признаването на държавата е без значение на този етап. Цялата работа е, че има много хора, които я признават и ТОВА ТРЯБВА да се ползва. Дори и след време да се окаже, че държавата не съществува, то проектите, които ще бъдат (естествено с помощта на добра сформиралата се емоционална основа) развивани ще получат реализация на други места.
Държавата няма никаква полза от добивни проекти. Добивът на материал е дейност на банановите държави, а от последните не само не зависи нищо, но и гражданите им се третират като втора, че и трета ръка хора.


Напълно НЕ съм съгласен с Пламен Стефанов. Легитимността на държавата за нищо не служи на този етап. Както споменах, ако ще е за добивна промишленост - там не само нещата не са интересни, но и в някакъв смисъл са безсмислени. Нова държава означава нещо ново, а не поредната американска фирма да си колонизира каквото си поиска срещу жълти стотинки.


Също така много подкрепям първото мнение на Димитър Костов по отношение сложността на признаването на новите държави. Затова новата държава трябва да даде на света нещо ново, като технология!!! Няма значение в каква област. След това признаването й ще е вече реалност, а не хипотетична възможност.


Но наистина този проект за момента изглежда без сериозни специалисти, които да го развиват.

Цитат от Emil Mihaylov

1.Благодаря на Г-н Нейчев за линка :  

2.За мен ИДЕЯТА е по-ценна от физическата наличност на територия. 

3.Парите ще се съберат лесно и бързо, 

1. Радвам се, че съм помогнал на някого.

2. Това исках да кажа.

3. А в това вече не съм сигурен! Боя се, че точно парите ще са основния проблем!

Нахвърлях някои съображения набързо. Моля за коментари, възражения и допълнения.


Виртуална и реална държава

 

Какви възможности дава виртуалната и какви реалната държава?

Първо – да се разберем за какво говорим: Виртуална държава е тази, която няма своя територия и съответно, население, което да живее в нея. Тя просто се обявява от някого и съществува, примерно, под формата на един сайт в Интернет. Реалната държава си има територия на която ИМА ВЪЗМОЖНОСТ да упражнява суверенитета си.

Понеже във света всеки квадратен сантиметър земя или морска повърхност е под нечий суверенитет, създаването на «виртуална държава» е много по-лесно. Наличието на «своя» държава, пък макар и виртуална, дава възможност за печелене на пари от печатането на пощенски марки, банкноти и монети за колекционерите, картички и прочее сувенири, ордени, медали и всякакви украшения с държавните символи. Също и издаване на паспорти срещу заплащане на всички желаещи. Има много случаи, когато хора са преминавали държавни граници с такива паспорти. Когато държавата е монархия, монархът има правото да раздава благороднически титли. Също така могат да се организират всякакви обществени прояви – балове и банкети, спортни състезания и т. н. Въобще е възможна всякакъв вид дейност ОТ ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА. В случая е важно цялата държавна символика и атрибути да бъде обявена за запазена марка, за да не могат да я ползват други.

Недостатъците на виртуалната държава: На такива образувания се гледа несериозно и няма шанс да бъдат признати от реалните държави. Гражданите на държавата са принудени да живеят в други държави по техните закони, да им плащат данъци и да разчитат на тях за закрила. Виртуалната държава също може да си организира социално осигуряване, служба за безопасност на гражданите, образование и здравеопазване, но само в рамките на законите на държавата, в която тези граждани живеят!

Реалната държавапозволява гражданите и да си въведат свои закони и правила, по които да живеят. И да не плащат данъци на чужда държава. Проблемът е да се намери територия, на която да се основе държавата. Но този проблем е разрешим! Например, може да се купи един кораб и в неутрални води да бъде обявен за държава. По-сигурният вариант според мен е да се намери някоя бедна, закъсала държава, която да се съгласи да продаде малка част от земите си – със изричното условие, че там ще се основе нова държава. Така заедно със покупката на земята получаваме и официалното признаване на нашата държава от поне един член на ООН, па макар и не най-авторитетния. А това е важно! Така държавата ни автоматически преминава от категорията «непризната» в категорията «частично призната» държава. А купената земя може и да не е остров! Това вече е въпрос на избор … и на възможности.

Реалната държава също си има «недостатък» – тя трябва да има реална сила, която да я пази! Защото стане ли мястото доходно, винаги ще се намери престъпна група или друга държава, която да пожелае да си го присвои.

 

Какво ще правим, ако наистина сме били подведени за възможността да се създаде микронация около т.нар. остров Южни - плаващия остров от пемза?
The Forum post is edited by Димитър Костов Юни 29 '15

Цитат от Димитър Нейчев По-сигурният вариант според мен е да се намери някоя бедна, закъсала държава, която да се съгласи да продаде малка част от земите си – със изричното условие, че там ще се основе нова държава. Така заедно със покупката на земята получаваме и официалното признаване на нашата държава от поне един член на ООН, па макар и не най-авторитетния.
Ами не е нужно да търсим надалеч - България, Гърция се вписват в тази категория, само не отговарят на критерия за нисък авторитет в ООН. И защо трябва да е суверенна юрисдикция, а не автономна юрисдикция? И защо трябва да се купува земя като тя може да бъде предоставена безвъзмездно? Подобно начинание ще получи подкрепа и от САЩ, които вече се опитват да побутната и България, и Гърция, да направят опит със създаване на автономна юрисдикция под техен флаг, съответно български или гръцки. Дори Китай може да подкрепят подобно начинание в рамките на ЕС. Самият ЕС също е възможно да го подкрепи, защото това може да окаже положително въздействие върху Турция и Русия, в дългосрочен план. 

The Forum post is edited by Димитър Костов Юни 29 '15

Цитат от Димитър Костов 
1. И защо трябва да е суверенна юрисдикция, а не автономна юрисдикция? 
2.И защо трябва да се купува земя като тя може да бъде предоставена безвъзмездно? Подобно начинание ще получи подкрепа и от САЩ, които вече се опитват да побутната и България, и Гърция, да направят опит със създаване на автономна юрисдикция под техен флаг, съответно български или гръцки. Дори Китай може да подкрепят подобно начинание в рамките на ЕС. Самият ЕС също е възможно да го подкрепи. 

1. Въпрос на избор. Но автономия означава все пак зависимост от друг център, чиито закони и политика може да ни устройват сега, но в един момент да бъдат променени така, че категорично да престанат да ни устройват.


2. Твърдо не! Така рискуваме бързо да се окажем в редиците на враговете на България.

Мишо Мишев Юни 29 '15
Виртуална или реална държава - това са само философски разглеждания. Чрез тях до никъде няма да се докарат нещата. Най-важното с което ще се почне за мен трябва да е опити за спечелване на средства. Няма държава, която да няма пари. А там където ги има - това са само наименувани територии и нищо повече.

Първа стъпка - създаване на новинарски сайт. В него да се представят всякакви идеи, свързани с бъдещата държава (била тя Нова Атлантида или нещо друго, включително и виртуално).
1. Формирането на една автономна юрисдикция под български флаг, по принцип е свързано с променя в Конституцията, т.е. както е трудно получаването на подобен статут, толкова ще и трудна неговата промяна и от там на политиката и законите действащи в автономната юрисдикция.


2. Нямам никакво намерение да се съобразявам с т.нар. "националисти" и "патриоти", за тях всеки който иска да осигури икономически и социален просперитет на България е "национален предател".


Цитат от Мишо Мишев 1. Най-важното с което ще се почне за мен трябва да е опити за спечелване на средства. 
 2. Първа стъпка - създаване на новинарски сайт. В него да се представят всякакви идеи, свързани с бъдещата държава 
1. Така е, но тези, дето ще дават парите, ще искат да знаят за какво ги дават.

2. Ами сайта вече го имате - този форум, на който пишем. Има и група във Фейсбук. Действайте!

xukaimin Фев 27 '17
ralph lauren polo outlethockey jerseyslevis outletray ban outletburberry scarfclippers jerseyspolo ralph laurenred bottom heelscoach outletnike air force 1 highmichael kors outleted hardy outletnike sb stefan janoskioakley sunglasses outletlouis vuitton outletnike shoesgucci bagsmichael kors outlet onlineadidas zx 750ralph lauren outletcolumbia shoes outletnike cortez ultraretro jordansgucci handbagsmichael kors handbagsmichael kors outlet onlineralph lauren polocheap tory burch handbagspolo ralph lauren shirtsmichael kors pursesreebok sneakerspolo ralph laurentoms shoes outletmichael kors outletcoach outlet store onlineoakley vaultmontblanc penslouboutin outletlouis vuitton outletcheap ray ban sunglassestory burch saleadidas outlet storelongchamp le pliagegucci outlet onlineretro jordan shoestoms shoes outletnike air max 90coach outlet onlinelevi's jeansadidas yeezy boost 350ray ban eyeglassesmichael kors outlet onlinecheap ray banspolo ralph laurenthe north face outletlouboutinoakley outletbeats headphonesnike huarache blackchristian louboutin shoeslouis vuitton pursesauthentic louis vuitton handbagsray bansmontblanc penjordan shoesadidas yeezy boost 350ray bans ukchristian louboutin pas cherwarriors jerseysnike air max pas chermichael kors outlet onlinenorth face jacketschaussures le coq sportiftimberland outlettory burch saleferragamo outlettimberland outletcoach outlet store online clearancesadidas nmd r1cheap jordanstommy hilfiger clothingdiscount ray ban sunglassescoach factory outletcheap nfl jerseysray bans uklouboutin outletlouis vuitton handbagsmichael kors bagspandora charmscoach factory outletseahawks jerseysoakley vaultnhl jerseys cheapuggs outletchristian louboutin salemichael korsburberry scarftrue religion outletprada handbagscoach outlet2017.2.28xukaimin

Търси

Реклама

advertisement
Евтина реклама

IQ140.EU Online TV

Гледай любимите си онлайн TV канали на живо.


Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 75274 bytes) in /home/iq140eux/public_html/ow_libraries/smarty3/sysplugins/smarty_internal_templatebase.php on line 207